Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöld váltás a Svájci Lakban: bevált a Meatology környezettudatos üzemeltetése

Évtizedek óta Nyíregyháza-Sóstó ikonikus helye a romantikus nevű Svájci Lak. A műemléki épület a régi idők hangulatát idézi, ugyanakkor 2022. nyara óta komoly gasztronómiai fordulatot vett az étterem: Meatology Svájci Lak néven Kelet-Magyarország egyik legizgalmasabb konyháját viszik. Az étlapon és a konyhatechnológián túl a háttérterületeken is újítottak: kizárólag környezetbarát tisztítószereket használnak. Kurek Ákos üzletvezetővel beszélgettünk, ő zöld rovatunk márciusi vendége.

Assist-Trend (AT): Amikor a vendéglátásban eljön a „nagy váltás” ideje, mikor dől el, hogy ez a váltás tényleg mindent érinteni fog? A séf gondolkodásán és a teljes étlapcserén kívül akár a háttérterületek tisztántartását is?

Kurek Ákos (KÁ): A Svájci Lak esetében ez egyszerre dőlt el. Amikor 2022. nyarán átvettük az éttermet - amihez egyébként egy családias és hangulatos szálláshely is tartozik -, akkor tudtuk, hogy az ideológiaváltással minden változni fog. Mi – ahogy a nevünkből is kitűnik – a kiváló minőségű húsételekre fókuszálunk, a Budapesten már jól ismert Meatology-érzést szerettük volna Sóstóra hozni. Emellett egyértelmű volt, hogy haladunk a korral és a konyha tisztántartásában is váltunk, kizárólag természetes alapanyagot tartalmazó tisztítószereket fogunk használni. Szerencsére volt egy helyi kapcsolatunk, Nagy Zoli, aki az Assist-Trend helyi rendszerpartnerét képviselte, az SP Super Papír Kft.-t, és szállította a megoldást a környezettudatos szerek terén is.

AT: Emlékszik esetleg arra, mi volt az első környezetkímélő tisztítószer, amit megismert?

: Persze, a Sutter Zero Apple, még az illatára is emlékszem. A padlót mostuk fel vele, meglepően hatékony volt. És nagyon jó ár-érték arányú. Utána jött az azóta is kedvencnek számító Sutter Zero SF 120, amit a grill körüli tisztításra használunk és nagyon meg vagyunk vele elégedve. A konyhai háttérterületeken nyilván a zsíros szennyeződések eltávolítása a legnagyobb kihívás, esetleg még a vízkövesedés vagy a fertőtlenítés is lehet ilyen. Én úgy látom, hogy a természetes alapanyagú szerek következetes használata a napi és a nagytakarítás során tökéletes megoldást nyújt a kívánt és elvárt tisztaság eléréséhez.

AT: Nehéz volt a konyhai személyzettel vagy a panzióban a housekeepinggel megszerettetni a természetbarát tisztítószereket?

: Egyáltalán nem, a kollégáink is egyetértettek ezzel a zöld vonallal és gond nélkül alkalmazzák a mai napig ezeket a módszereket és tisztítószereket. Megszerették ezt a zöld átállást. Jó érzés tudni, hogy az ételek környékén semmilyen veszélyes kemikália nem fordulhat elő, nem érintkezhet semmilyen alapanyaggal. És a szállásunkon is bőrbarát minden takarítószer, a vendégek és a személyzet védelmében.

AT: És mi a helyzet a vendégekkel? Őket mennyire érdekli, hogy környezetkímélő a konyha és a szálláshely higiéniája?

: Főleg a szállásnál érezzük azt, hogy igénylik a környezettudatosságot, egyébként generációtól függetlenül. Teljesen mindegy, hogy fiatalabb vagy idősebb a vendégünk, szívesen veszi azt az információt, hogy a házat környezetbarát tisztítószerrel takarítjuk. A honlapunkon is írunk erről. Szerintem ez egy fontos szempont manapság. A vendégeink zöme magyar, de a nyári szezonban Sóstó földrajzi elhelyezkedése miatt lengyel, szlovák, román vendégeink is vannak, és már az Ő esetükben is versenyelőnynek érzem a zöld gondolkodást.

AT: A környékbeli szállások és éttermek esetében is tetten érhető a környezettudatosság?

: Azt nem tudom pontosan, hogy ők mivel takarítanak, de szerintem minden szolgáltató elemi érdeke, hogy minél több elégedett vendége legyen, és ha az elégedettségi faktort csak egyetlen ponttal is növeli az öko-szemlélet, már megéri váltani.