Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Inox felület tisztítása

Milyen anyagot nevezünk Inoxnak?

Az Inox más néven a rozsdamentes acél egy minimum 10,5% krómot tartalmazó acélötvözet, mely segítségével fokozott rozsdaállóságot nyer a közönséges acéllal szemben.

Inox professzionális konyha

A rozsdamentes acél ellenállóbb a rozsdával, foltosodással szemben, mint a közönséges acél, de a nevével ellentétben képes a rozsdásodásra, különösen alacsony oxigéntartalmú, magas sótartalmú vagy nem szellőző körülmények között. Gyakori hivatkozási név a rozsdaálló acél, amikor a pontos összetétel nem ismert vagy nem lényeges, főként a repülőiparban. A rozsdamentes acélnak számos összetétele és felületképzése létezik attól függően, hogy azt milyen célokra szánják. Fő felhasználási területei azok, ahol az acél keménységi és rugalmassági jellemzőire éppúgy szükség van, mint a rozsdaállóságra.

A rozsdamentes acélt a közönséges acéltól krómtartalma különbözteti meg. A védelem nélküli acél levegő és nedvesség hatására hamar rozsdásodni kezd; a képződő vas-oxid réteg (a rozsda) aktív anyag és folyamatosan haladva újabb réteg vas-oxidot hoz létre, ami a nagyobb térfogata miatt lehámlik és lehull az acéltárgyról. A megfelelő krómtartalmú acél esetén a króm-oxid passzív réteget képez, ami megelőzi a felület további rozsdásodását, és megakadályozza annak az acél belső rétegeibe történő haladását, valamint a króm és oxidja hasonló méretű ionjai miatt a réteg szorosan egyben marad és nem hull le.

Az Inox jellemző tulajdonságai

  • kedvező ár/minőség arány

  • ellenállóképesség agresszív közegekkel, környezeti hatásokkal szemben

  • gyártása környezetbarát technológiával történik

  • felületkikészítés lehet optikailag fényes, matt, szálcsiszolt

  • jó deformációs tulajdonságok 

  • minimális karbantartást igényel,  tisztítása egyszerű

  • mechanikai tulajdonságai kedvezőbbek, mint más hasonló rendeltetésű acéloké

  • esztétikus megjelenésű

Inox tisztítása

sutter tergi inox felülettisztító

Az otthonokban, közintézményekben és szállodákban egyre több inox, azaz rozsdamentes tárgy kerül, amelyeknek a tisztítása némileg eltér a többi fémétől. Az inox tárgyak felülete ugyan nem oxidálódik, ám ennek ellenére a szokványos szennyeződések ugyanúgy lerakódnak a felületeiken, mint bármely más tárgyén. A tisztításukkor azonban csak olyan szerek használhatók, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de e fémtárgyak fényét nem károsítják.

Az inox használati tárgyak felületeinek fényét főként a porosodás, illetve a kezünkről odakerülő zsír „tompítja” le. Ezek általában zsíroldós és nedves szivacsos áttörléssel eltüntethetők, ha utána a felületeket tiszta textíliával teljesen szárazra töröljük. Ha makacsabb foltok alakulnak ki pl. a lámpatestek burkolatán, azokat inkább denaturált szeszes, vagy benzines oldószerrel lehet eltüntetni. E művelethez azonban csak puha, tiszta textíliát, - pl. mikroszálas kendőt - vatta tampont vagy finom szivacsot szabad használni, hogy ne karcolják fel a felületet. A dörzsivel, vagy a műanyag kefével való tisztításkor ugyanis ezek makrokarcokat okozhatnak a tárgyak felületén. A szárazra törléshez konyhai papírtörlőt célszerű használni. Ez különösen krómozott, fényes vagy szálra polírozott fémtárgyakon lényeges szempont. Ez utóbbiak tisztításakor a polírozás szálirányát célszerű követni, különben a mélyedésekben ott marad a szennyeződés. A makacsabb szennyeződések eltávolításához használható folyékony súrolószer is, de csak módjával, lágy dörzsölés mellett. A tisztítószerek maradékát mindig alaposan le kell öblíteni, zsírtalanítani mosogatószeres ronggyal, továbbá a szárazra törlésről sem szabad elfeledkezni.

konyhai inox eszközök tisztításaAz antikolt vagy vegyileg színezett fémtárgyak felületét még kíméletesebben ajánlott megtisztítani, mert ezzel a leheletvékony színbevonat lekoptatható. Ez a szálra polírozott és vegyileg színezett, tompa fényű lámpatestek, csaptelepek esetében különösen érvényes. Kiemelkedő részeiken ugyanis könnyű erőteljes dörzsöléssel foltossá, vagy kopottá tenni a felületeiket, illetve azok védőbevonatát. Különösen a barnásra színezett inox felületeknél kell nagyon óvatosnak lenni.

A konyhai inox eszközök még jobban ki vannak téve a makacsabb szennyeződéseknek. A főzés közben kívül és belül is nehezen eltávolítható szennyeződések, foltok csúfíthatják el minden használat után az ilyen edényeket. Ezeket pedig még az alapos mosogatás sem távolítja el az edények felületeiről. Az ilyen foltokat az edények belsejéből az inox anyagú edényekhez kifejlesztett tisztító folyadékkal, vagy pasztával dörzsölve lehet csak eltávolítani. Ez kissé fárasztó munka, különösen, ha nem rendszeresen minden használat után végezzük. A folyadék inkább a halvány, a hatékonyabb paszta viszont az erősebb elszíneződésű foltok belső eltávolításánál előnyös. A dörzsiszivacs használata most sem ajánlott, mert a belső finom szálra húzott felületeken újabb karcokat okoznak, kívül pedig a fényesre polírozott felületeket szemmel láthatóan karcossá teszi. A külső felületeket ezért csak folyékony tisztítószerrel és puha textíliával érdemes foltmentessé tenni.

konyhai inox eszközök tisztításKellemetlenebb dolog a főzőedények fogantyúi, fülei mentén kialakuló zsíros, ételmaradékok okozta lerakódások eltüntetése. Ezeket előbb forró vízzel, majd erős zsíroldószerrel célszerű fellazítani, majd laposra faragott fapálca végével tolhatók le a szennyeződések a fém felületekről. A hatásfokot a pálca hidegzsíroldó-szerbe mártásával lehet fokozni. Ez aprólékos munka, de ezzel megelőzhető a nagyobb felületű lerakódások kialakulása. A tisztítást ezúttal is a felületek karcolásmentes szárazra törlésével kell befejezni.

A wellnessben használt inox felületeken a legtöbbször a vízkő rakódik le. Ezt savas vízkőoldóval lehet letakarítani, de nagyon fontos a visszaöblítés. Cégünk által forgalmazott vízkőoldó hatású tisztítószerek egyike sem rongálja az inox felületét, így a szennyeződés mértékétől függően bármelyiket választhatjuk a vízkőlerakódás eltávolítására. 

Inox ápolása

sutter tergi inox tisztítószerAhhoz hogy az inox felületek szépek maradjanak, nem elég a takarítás, hanem hangsúlyt kell fektetni azok ápolására is. Az inox felületek ápolására javasolt szerünk a Sutter Tergi Inox. A lezsírtalanított, megtisztított inox felületre egy puha szöszmentes rongy vagy papír segítségével kell felvinni a terméket. Mindig a rongyra vagy papírra kell fújni, majd egyenletesen szét kell teríteni a felületen. Az így kialakuló védőréteg megakadályozza a szennyeződés megtapadását a felületen, eltávolítja az ujjlenyomatokat és vízlepergetővé teszi a felületet, amely így száraz mikroszálas kendővel könnyen letisztíthatóvá válik. Vízlepergető hatása is lehet, ezzel megvédve a felületet a víz káros hatásaitól.  A bevonat tisztítószerekkel szükség esetén könnyen eltávolítható.

 

Felhasználási terület:

 

Szobákban

  • lámpatestek

  • fém bútorok

  • szemetes

  • egyéb díszítő elemek

Fürdőszobákban

  • adagolók (kéztörlő, folyékony szappan, toalettpapír adagoló, higiéniai tasak adagoló, WC kefe, hajszárító)

  • törölközőtartó

  • szemetes

  • inox pipere polcok

Konyhákon

  • hűtők
  • edények
  • konyhai kiegészítő eszközök (vízforraló, termosz...)
  • tűzhelyek
  • mosogató
  • mosogatógépek
  • inox munkaasztalok, tálalóasztalok
  • a konyhában a könnyű takaríthatóság miatt az inox nagyon jó választás, így a jól felszerelt konyhákban szinte minden eszköz inox

Wellness területeken

  • medencei élményelemek (csobogók, vízsugarak...)

  • korlátok

Éttermekben

  • vízforraló
  • melegen tartó, chaving

Egyéb területeken

  • liftek korlátjai, és ajtajai

  • recepciós pult díszítő elemei

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Feladat Felület

Kapcsolódó tartalmak