Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Önellenőrzés 2022- amikor nem csak a vendég véleménye fontos - avagy hogyan őrizhető meg a biztonságos konyhahigiénia

A konyhai szakemberek tudják, hogy a technológiai problémák megbetegedéseket okozhatnak, ezért a felelősség az ő számukra még nagyobb. A megfelelő higiénia megteremtése napjainkban még nagyobb kihívás az ágazat számára. Az ország minden területén jelen lévő jelentős humán erőforrás hiány is a tisztaság rovására megy, hiszen nem marad energia az alapos takarítás és fertőtlenítés kivitelezésére.

A Földművelésügyi Minisztérium 28/2017.(V.30.) rendelete alapján az élelmiszer-vállalkozások számára 2019.01.01-től kötelező az önellenőrzési rendszer felállítása és működtetése, illetve a végrehajtás igazolása.

A rendelet minden élelmiszer-vállalkozásra kiterjed: az élelmiszer gyártókra, a közétkeztetésben tevékenykedő főző- ill. tálalókonyhákra, a vendéglátókra és a kereskedőkre egyaránt.

 Az elmúlt három évben a pandémia nagymértékben visszavetette a vendéglátó szektort, ezért a konyhai önellenőrzésre is kevesebb figyelem irányult.

Az ágazat próbálja a bevételkieséseket pótolni, kevés erőforrással, erőn felül teljesíteni: amikor csak lehet telt házzal működtetni az egységeket. Ez előidézhet hiányosságokat és elmaradásokat a higiénia és kötelezettségek terén.

Alapvető fontosságú a konyhai területeken a HACCP előírásainak betartása és a dokumentáció naprakész, valós vezetése, hiszen a szabályok lelkiismeretes betartásával tartható fenn a megfelelő higiénia, előzhetőek meg a fertőzések, a konyhai, élelmiszer előállítási problémák. Erre ma már segítségünkre vannak jól használható applikációk, pl. Okos HACCP, amely megkönnyíti a nyomon követést és megelőzést.

Az önellenőrzés, és az egyéb higiéniai ellenőrzések most még fontosabbak, mint valaha, hiszen a hatóság - a korábbi gyakorlattal ellentétben - már figyelmeztetés nélkül, első körben is büntethet sőt, visszamenőleg ellenőrizheti a dokumentációk megfelelő vezetését. Érdemes tehát naprakésznek lenni a folyamatokban és a dokumentációkban.   

Az Assist-Trend Kft., a konyhatechnológiát a profikra hagyja, de szakértő tanácsokkal segítségét nyújt a jó higiéniai gyakorlat kialakításában, fenntartásában és ellenőrzésében partnerei számára!

Az önellenőrzés elvárásai változatlanok, ha segítségre szorul, keresse élelmiszerhigiéniában jártas szakértőnket!

 

Solymosi Piroska

Higiéniai szakértő és szaktanácsadó
 

Mobil: +36 20 7468 378
E-mail:
solymosi.piroska@assist-trend.hu
Facebook szakértői oldal: 
@SolymosiPiroskaAssistTrend

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek