Az Assist-Trend Kft. 2025-ben 20 éves lesz.
Születésnapunkat rendhagyó módon úgy ünnepeljük meg, hogy partnereink számára 20 zöld tippet adunk ajándékba. 20 cikkben járjuk körül: hogyan is lehet felelősen üzemeltetni egy szállodát, irodaházat, székházat?
Hisszük, hogy partnereinkkel közösen valóban megvalósítható a zöldebb jövő, professzionálisan, hitelesen, felelősen gondolkodva.
Jó olvasást és hatékony zöldülést kívánunk!
14. TIPPÜNK: A ZÖLD KONDITEREM
A szállodák és a bevásárlóközpontok/irodaházak egyre több konditeremmel, edzőteremmel várják vendégeiket, látogatóikat. Sokszor csak egy-egy órára, de ismeretlen emberekkel futunk, lépcsőzünk, súlyzózunk és izzadunk egy térben, használjuk ugyanazokat a gépeket, majd az öltözőkben is együtt tisztálkodunk. Hogyan lehet így maximális higiéniai körülményeket kialakítani, ráadásul környezettudatosan?
A közös sportolásra épített közösségi terek általában tágas, napfényes, jól szellőztethető területek. Fontos, hogy folyamatosan friss levegő legyen a konditermekben, amennyit lehet, szellőztessünk, hogy természetes levegő juthasson be a helyiségbe. Ha nincs erre lehetőség, úgy használjunk energiatakarékos, csendes és okos gépészeti megoldásokat a szellőztetés optimalizálására.
Közvetve, de frissíti a levegőt jónéhány szobanövény is. Ha ezt a megoldást szorgalmazzuk, ügyeljünk a növények egészségének megőrzésére, a rendszeres portalanításra és locsolásra. A locsolóvíz akár gyűjtött esővíz is lehet.
A kondi-, és edzőtermek „technikai mágnesei” a gépek, amelyeket a testedzésre érkezők használnak. Számtalan fajta és más-más izmokat erősítő gép létezik. Közös tulajdonságuk, hogy 10-15 percig használjuk ezeket, és biztosan megizzadunk közben. És itt érkezünk el egy – sokszor kimondatlan – nehézséghez… az edzőtermi tisztán tartás legnagyobb kihívása a testünk bármely területéről távozó izzadságcseppek folyamatos jelenléte. Ezek gyors eltüntetése kardinális kérdés, mert még megszáradt állapotban is a fertőzések melegágyai. Baktériumok, gombák, vírusok táptalajai, melyek a fokozott testmozgás kapcsán aktuálisan épp lecsökkent immunrendszer miatt könnyebben támadnak meg minket. Kiemelten fontos tehát, hogy vendégeink számára biztosítsunk a különböző eszközök (ezek fogantyúi, kapaszkodói, stb.) fertőtlenítését szolgáló törlőkendőket, vagy szórófejes flakonokat és papírtörlőket ott helyben, a gép mellett. Helyezzünk ki informáló táblákat, szelektív hulladékgyűjtőket, akár piktogramos edukáló információkat, mit és miért várunk tőlük. Használjunk természetes alapanyagokat tartalmazó (például tejsavas) fertőtlenítőt, mely bőrbarát és biológiailag 100 %-ban lebomlik. Ilyen termék például a Sutter Professional Zero termékcsaládjába tartozó Lactic felületfertőtlenítő. Óriási eredmény, és egészségünk, valamint komfortérzetünk javítását célzó intézkedés, ha elérjük, hogy a konditermet használók saját maguk után minden egyes eszköz közös érintésű felületeit fertőtlenítik. Közös érdeke ez mindannyiunknak, ezt kell megértetni mindenkivel és rendelkezésre bocsátani ehhez a megfelelő eszközöket.
Magát a teljes konditermet, edzőtermet a nyitás előtt vagy a zárás után érdemes környezetbarát tisztítószerekkel kitakarítani, különösen ügyelve a személyi higiéniai terek (öltözők, mosdók, zuhanyzók) tökéletes tisztítására. Törekedjünk a bőrbarát, illatmentes tisztítószerek használatára, hogy a vendégek által „hozott és keltett” illatokkal ne keveredjenek a tisztítószer aromái. Nagyon fontos a folyamatos levegőcsere, legjobb, ha gyakran szellőztetünk!
A terem klasszikus üzemeltetése, azaz világítása, fűtése, hűtése lehetőség szerint történjen energiatakarékos, intelligens rendszerek használatával. Szenzorok, időzítők, HEPA-szűrős takarítógépek, automata adagolórendszerek mind-mind a segítségünkre lesznek abban, hogy minimalizáljuk az üzemeltetési költségeket.
Zöld gondolkodásunkat a papírtermékek kiválasztásában is megmutathatjuk vendégeinknek, ügyeljünk az FSC minősítésű papírok használatára, minden területen (egészségügyi papír, kozmetikai kendő, papírtörlő, szalvéta, papír zsebkendő).
És ami talán a legfontosabb: a sportoló, konditerembe járó vendégeink tudatosak. Ezt a tudatosságot a higiéniai kultúra megteremtésében is mutassuk meg nekik! Sokkal nagyobb eséllyel vesznek majd részt a zöld üzemeltetésben ők maguk is, ha tudják, mit, miért kérünk tőlük, s mit teszünk saját egészségük és környezetünk védelmében, értük.