Az Assist-Trend Kft. 2025-ben 20 éves lesz.
Születésnapunkat rendhagyó módon úgy ünnepeljük meg, hogy partnereink számára 20 zöld tippet adunk ajándékba. 20 cikkben járjuk körül: hogyan is lehet felelősen üzemeltetni egy szállodát, irodaházat, székházat?
Hisszük, hogy partnereinkkel közösen valóban megvalósítható a zöldebb jövő, professzionálisan, hitelesen, felelősen gondolkodva.
Jó olvasást és hatékony zöldülést kívánunk!
11. TIPPÜNK: A ZÖLD SZÁLLODAI SZOBA
Köztudott, hogy vendégeink időarányosan a szobában töltik a legtöbb időt egy szállodában. Pihennek, alszanak, tisztálkodnak, sokszor a szobából nyíló teraszon sütkéreznek. Nem utolsó sorban ezt a helyiséget látják meg először testközelből, és innen is távoznak, amikor hazaindulnak. A szoba tehát az a hely, ahol leginkább meg tudjuk mutatni, mennyire környezettudatosan gondolkodunk, mint felelős üzemeltetők.
Mire ügyeljünk a szobák környezettudatossá alakításakor?
Négy téma köré csoportosítva mutatjuk, mire kell különösen figyelni.
1. A szoba kialakítása, berendezése, hangulata, dizájnja
A belsőépítészeti megoldások a szálloda típusától és stílusától függően változnak, de arra mindenképp törekedjünk, hogy az anyaghasználatban is köszönjön vissza a természetesség, kerüljük a műszálas anyagokat. Jó megoldás, ha már a kialakításnál természetes, helyi, újrahasznosított vagy lebomló anyagokat használunk, például bambuszt, kenderrostot vagy FSC-tanúsítvánnyal rendelkező fát.
A szoba textíliái legyenek környezetkímélőek, az ágyneműk és törölközők organikus pamutból vagy más fenntartható anyagokból készüljenek, vegyszermentes gyártási folyamatokkal.
Díszítsünk gondozott, ápolt élő virággal, melyet akár gyűjtött esővízzel is locsolhatunk. Ha vágott virágot használunk, fokozottan figyeljünk a napi vízcserére.
2. Energiahatékonyság
Az utóbbi idők emelkedő energiaköltségei egyértelművé tették, minden lehetséges helyen takarékoskodni kell. És meglepő, hogy mennyit lehet! A szobák összes energiaforrását vizsgáljuk végig, a fényforrások esetén váltsunk LED izzókra, melyek használata csökkenti az energiafogyasztást, miközben az égőknek hosszabb élettartamot biztosít. Építsünk ki intelligens világítás és fűtés-hűtés rendszert, amely szenzorokkal vagy kártyás megoldásokkal vezérli az energiafelhasználást, automatikusan kikapcsolja a lámpákat, klímát vagy fűtést, ha a vendég nincs a szobában.
Használjunk megújuló energiaforrásokat: napelemes vagy szélenergia-alapú rendszereket, hőszivattyút, geotermikus energiát a teljes épület energiaellátásában.
A vízhasználat csökkentése évtizedek óta téma a szállodai fürdőszobahasználatban, de még mindig van edukációs feladat…A víztakarékos csaptelepek és zuhanyfejek különleges kialakításuk révén kevesebb vizet használnak, miközben ugyanazt a komfortérzetet biztosítják. Az újrahasznosított szürkevíztől sok üzemeltető ódzkodik, pedig végtelenül hasznos megoldás. A zuhanyzókból és mosdókból származó vizet tisztítás után öntözésre vagy vécéöblítésre használhatjuk, akár 30 %-kal is csökkentve a víz-, és csatornadíjakat. Használhatunk automatikus vízszabályozókat, melyek érzékelőkkel felszerelt csaptelepek, amelyek megelőzik a pazarlást.
Feltétlenül vonjuk be a vendéget zöld törekvéseinkbe! Bónuszpontokkal, gratis bekészítéssel, gyümölcskosárral honoráljuk, ha monitorizáltan igazolni tudjuk, hogy az adott vendég partnerünk a takarékoskodásban. A meglepetésnek örülni fog, és aktív részesévé, sőt nagykövetévé válik a zöldítésnek.
3. Hulladékcsökkentés
A vendégek elképzelhetetlenül szeretnek pazarolni. A szállodai szakma számtalan legendát ismer erről, ne szaporítsuk ezek számát…Próbáljunk meg edukatívan gondolkodni és udvariasan vegyük rá a vendégeket, hogy a szállodában hasonlóképpen viselkedjenek, mint ahogy otthon (kellene).
A minibárban és a fürdőszobai bekészítéseknél is újratölthető megoldásokat használjunk! Az egyszer használatos műanyag flakonokat helyettesítsük újratölthető szappan-, sampon- és testápoló adagolókkal. Kerüljük a kis kiszerelésű fürdőszobai készítményeket, ezeket 2025-től amúgy is tiltja a jogszabály. Lehetőség szerint olyan szépségápolási szereket használjunk, amelyek bőrbarátak, természetes alapanyagokból készültek, parabénmentesek. Kiváló termék erre a GFL termékcsalád.
Készítsünk vízforralót a szobákba, hogy saját kávé/tea főzéssel optimalizáljuk az üdítőfogyasztást és csökkentsük a minibárterhelést. Használjunk szörpöt – esetleg helybéli termelőtől vásároltat, és ajánljuk a csapvizet a hígításra. Papír szívószállal, helyben termett mentalevéllel vagy a konyhán megmaradó apró gyümölcsdarabokkal a nem csak az elfogyasztott italt, de a fogyasztás körülményeit is környezettudatossá tehetjük.
A jól ismert "Törölközőcsere, csak ha szükséges" rendszert bővítsük ki más textilekre (fürdőköpenyek, fürdőpapucsok, ágyneműk, ágysálak) is.
Természetes folyamat a szezonális bogárrajzás (pl. szúnyog), távoltartásukra ne vegyszereket, hanem szúnyoghálót használjuk.
Minden szobában legyenek elérhetőek külön gyűjtők az újrahasznosítható hulladék számára.
A szobai tájékoztatókat ne nyomtassuk ki, lehetőség szerint digitálisan a szobai TV-n vagy applikációban jelezzük ezeket. A papírmentességre meglepően fogékonyak a vendégek, s nem csak a fiatalok. Mi pedig pl. az applikáció előnyeit kihasználva egyre több adathoz juthatunk vendégeinkről, melyek kiértékelése az értékesítési folyamatot és a ház működését is optimalizálhatja.
4. Környezetbarát termékek használata – mindenhol
Hiteles zöld gondolkodásunkat azzal is bizonyíthatjuk, ha helyben vagy max. 50 km-es körzetből származó élelmiszereket, feldolgozott helyi termékeket használjunk fel a szállodai szobai bekészítésekkor. Például (bio) gyümölcsök, helyi kisvállalkozások által készített szappanok és kozmetikumok segítségünkre lehetnek ebben. Ne feledjük a kis meglepetések eredetéről tájékoztatni a vendégeinket, sőt, a recepció mellett kialakíthatunk egy apró vitrint, ahol a megtetsző termékeket akár meg is vásárolhatják a vendégek.
A környezetbarátság legegyértelműbb és leginkább látható, érezhető jele azonban az ilyen tisztító-, és mosószerek használata mind a napi takarításban, mind a nagytakarításkor, mind a mosodai részlegben. A 100 % természetes alapanyagú, természetben maradéktalanul lebomló tisztítószerek a vendégek és a személyzet egészségét is védik, bőrgyógyászatilag teszteltek, hatékonyságuk pedig akár jobb is, mint a vegyszert tartalmazó termékeké. A Sutter Zero termékcsalád termékei kiválóan alkalmasak erre a feladatra, professzionális készítmények, nem háztartási cikkek. Minden területre egyedileg fejlesztett megoldások, a vízkőoldástól az ablaktisztításon át a fertőtlenítésig. Az ilyen környezettudatos tisztítószerekkel takarított szobába helyezzük el azt az ízléses kis tájékoztató táblát is, amely a vendég számára is üzeni: figyelünk az egészségére, zölden gondolkodunk.
A szállodák saját mosodáit is okos és bőrbarát módon üzemeltessük, használjunk a teljen mosószer-sorban Ecolabel minősítésű szereket. Ha külsős mosodai szolgáltatót használunk, olyan partnert keressünk, aki garantálni tudja a környezet-, és textilkímélő mosást. Víz-, és energiatakarékos gépeket és mosószereket együttesen használva érhetjük el az optimális környezetkímélést, s ezek a megoldások ráadásul az emberi munkaerő hatékonyságát is növelik, a személyzetnek kevesebb időt kell a mosodában töltenie. A professzionális mosoda megtervezésétől a mindennapi üzemeltetésig tudunk szakmai segítséget nyújtani.
A felelős üzemeltetés végeredményben kettős célú. Ökológiai, hiszen egyre kisebb ökológiai lábnyomot hagy a szálloda, és ökonómiai, hiszen jelentős takarékossági intézkedéseket jelent, melyek csökkentik a költségeket. Ráadásul a szállodai szakmában egyre inkább versenyelőnyt jelent a zöld gondolkodás, a vendégélményt javítja, pozitívan befolyásolja a szállodáról kialakult képet, és piaci pozíciónkat is növeli.